Gå med i facket – hur funkar det?

Att gå med i facket är en bra idé, särskilt för dig som arbetar. Du får tillgång till råd och stöd och ofta en mängd andra förmåner. Du kan dessutom få tillgång till en extra inkomstförsäkring, som hjälper till att minska inkomstbortfallet vid arbetslöshet. Välj först vilket fackförbund du ska gå med i. En del yrkesgrupper har bara ett fackförbund som passar, medan andra yrkesgrupper har flera att välja mellan. Ofta beror det på vilken typ av bransch du jobbar inom, och om din arbetsplats är inom offentlig eller privat sektor. De flesta fackförbund ger dig möjlighet att anmäla sitt medlemskap direkt på nätet.

Därefter får du villkor och information om ditt medlemskap hemskickat i brevlådan. Vill du även gå med i a-kassan, gör du ofta det separat. Fyll i dina personuppgifter och information om ditt yrke och anställning, så får du rätt hjälp och rätt information. Läs noga igenom den information du får hemskickad, så du inte missar någon förmån eller går miste om något som ingår i ditt nya medlemskap. Du kan ofta få förmåner, rabatter och möjlighet till olika fortbildningar genom facket, bortsett från den hjälp med din arbetssituation som kanske känns som fackets mest uppenbara uppgift.