Hur vet jag vilken fackförening jag ska välja?

Det finns en massa fördelar med att vara med i en fackförening, men det kanske inte alltid är självklart hur man gör eller hur det går till. Många känner sig osäkra på hur det egentligen går till att gå med i facket. Hur ska jag göra för att jämföra fackförbund på bästa sätt? Får vem som helst gå med i facket? Vad kostar det? Det är bara några av de frågor som många kan ha när det gäller att gå med i facket och välja vilken fackförening man ska gå med i. Det behöver dock inte alls vara så komplicerat som många kanske tror. Vilken fackförening du ska välja att gå med i beror framför allt på vad du faktiskt jobbar med. Det beror också på i vilken bransch du jobbar och om din arbetsplats är inom den privata eller den offentliga sektorn.

Vissa yrkesgrupper är nästan alltid till samma fackförbund, medan andra kan tillhöra flera. Oftast kan vem som helst gå med i facket, och ofta kan du till och med bli medlem redan som student och fortsätta vara medlem efter det att du gått i pension. Medlemsavgifterna är olika för de olika fackföreningarna, men ett medlemskap som student eller pensionär är oftast billigare.